Home - Ultima ora - Călin Popescu-Tăriceanu: Am fost sesizaţi de multă vreme cu faptul că ROBOR ar putea să fie manipulat

Călin Popescu-Tăriceanu: Am fost sesizaţi de multă vreme cu faptul că ROBOR ar putea să fie manipulat

Călin Popescu-Tăriceanu: Am fost sesizaţi de multă vreme cu faptul că ROBOR ar putea să fie manipulat

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi seara, la Digi24, că are încredere în sistemul bancar, dar că trebuie să fie un parteneriat de tip win-win – câştigă şi băncile, dar câştigă şi cetăţeanul, economia sau ţara. El a spus încă au fost de multă vreme sesizări cu faptul că ROBOR ar putea să fie manipulat, iar el nu are convingerea nici că este manipulat, dar nici că nu este.

 „În ultimele zece zile aproximativ am avut diverse consultări cu bancheri de la bănci mari. Există un anumit deranj, ca să spun aşa, pe care îl observăm şi sigur că eu sunt adeptul unei discuţii foarte extinse pe acest subiect. Pentru că principiile pe care le-am avut în vedere şi pe care am să le enunţ imediat cred că sunt corecte. Deci, noi am fost sesizaţi de multă vreme cu faptul că, unu: ROBOR ar putea să fie manipulat. Eu nu vreau să vă spun, nu vreau să înţelegeţi că am convingerea că este manipulat, dar nici nu pot să spun că am convingerea că nu este. Şi vă spun şi de ce. Pentru că dacă în Europa, bănci mari au manevrat LIBOR, nu ştiu de ce ar trebui să scoatem băncile noastre din această ecuaţie şi să le considerăm că sunt ca nişte măicuţe de mănăstire. Poate nu e adevărat. Poate nu e adevărat. Poate măsura aceasta de a apăsa pe ROBOR – şi de ce e această măsură gândită? Pentru că funcţie de ROBOR este nivelul creditelor, fie către persoanele fizice, fie către firme. Noi avem interesul ca intermedierea bancară să fie una eficientă, să stimuleze sectorul privat, să stimuleze economia, să permită oamenilor să îşi ia credite cu care să îşi finanţeze, eu ştiu, casă şi aşa mai departe. Deci în România constatăm şi suntem cu toţii de acord că nivelul dobânzilor este cu mult mai ridicat faţă de ceea ce este în alte ţări. (…) Mă uitam la Italia, ce datorie publică are, a patra cea mai mare din lume. Bun, şi nu au risc de ţară, acolo nu e risc de ţară. Avem toată disponibilitatea şi nu ştiu, să vedem ce ne spun ei, o să discutăm şi cu Banca Naţională pe acest subiect. Dar ceea ce vreau să vă spun este că principiul pe care îl urmărim, acela de a scădea dobânzile în sistemul bancar şi a ajunge la un nivel comparabil cu ceea ce este în Occident rămâne”, a spus președintele ALDE.

„Am încredere în sistemul bancar, dar aici trebuie să fie un parteneriat de tip win-win. Câştigă şi băncile, dar câştigă şi – până la urmă – cetăţeanul, economia sau ţara. Deci eu nu am o problemă că băncile fac profit, dar eu nu vreau să trecem dincolo de limitele rezonabilului, pentru că în România poate nu este destulă concurenţă, pentru că sistemul bancar găseşte nişte portiţe prin care îşi creează aceste avantaje pe care în altă parte nu reuşesc să i le creeze. Deci toată lumea recunoaşte că în România, activele bancare au randamente mai mari decât în ţările din Occident. Dar asta se întâmplă pe buzunarele noastre, ale tuturor. E corect? Eu cred că trebuie să existe un comportament corect şi din partea statului, dar şi din partea operatorului economic, care în cazul ăsta sunt băncile”, a mai adăugat liderul ALDE.

The post Călin Popescu-Tăriceanu: Am fost sesizaţi de multă vreme cu faptul că ROBOR ar putea să fie manipulat appeared first on Partidul Alianța Liberalilor și Democraților.

CITESTE MAI MULT »

traduceri autorizate Iasi premium wordpress themes