Home - Ultima ora - Renate Weber, europarlamentar ALDE: MCV trebuie oprit pentru ca nu e nici independent, nici transparent, nici obiectiv

Renate Weber, europarlamentar ALDE: MCV trebuie oprit pentru ca nu e nici independent, nici transparent, nici obiectiv

Renate Weber, europarlamentar ALDE: MCV trebuie oprit pentru ca nu e nici independent, nici transparent, nici obiectiv

„Intr-o postare de acum cateva zile intrebam daca statul de drept devine o afacere germana. Intre timp, intrebarea a devenit una retorica, pentru ca nemtii chiar sunt intr-o competitie interna in a nascoci variante de lucru. Dupa ce presedinta Verzilor a propus o Comisie Copenhaga (numita asa dupa criteriile obligatorii inainte de aderare), Manfred Weber, seful Popularilor si candidatul la presedintia Comisiei Europene, vine cu o alta idee.

Intr-un articol publicat impreuna cu un fost judecator al Curtii Constitutionale Germane el sustine ca e nevoie de un mecanism de evaluare a statului de drept care sa fie transparent, independent si eficient, pentru ca articolul 7 din Tratat (optiunea nucleara) doar pare un semnal puternic, insa e ineficient. Ideea lui este aceea de a crea un consiliu independent format din fosti judecatori, care sa evalueze situatia statului de drept in statele membre ale UE si, in cazul in care constata violari serioase, tarile in cauza sa fie aduse in fata Curtii Europene de Justitie. Daca CEJ decide ca e vorba de incalcari, atunci Comisia Europeana sa propuna sanctiuni care sa poata fi oprite doar de o decizie a celor doi legislatori, Parlamentul European si Consiliul UE, eventual cu majoritate calificata. In caz contrar, masurile initiate sa devina aplicabile. Ma surprinde ca un politician atat de experimentat ca Manfred Weber poate crede ca o sanctiune propusa de Comisia Europeana la adresa unui stat membru s-ar putea aplica direct. Ma surprinde si ca un constitutionalist experimentat poate sustine o formula prin care tacerea Consiliului ar putea fi considerata acceptare.

Dar asta nu e tot. Ministrul de Externe german are o alta propunere care sa vizeze independenta judiciara si certitudinea juridica. Ideea e ca tarile din UE sa se evalueze una pe alta in fiecare an. Toata procedura sa inceapa pe baza informatiilor primite de la diferite surse nationale, europene sau internationale si sa duca la discutii interactive cu experti, politicieni, fara sanctiuni si cu cai de urmat pentru evitarea apelului la art 7. Participarea statelor membre la un astfel de mecanism sa fie voluntara, dar cu incurajarea tuturor sa participe. O propunere utopica, in opinia mea, care ar inlatura orice urma de obiectivitate in evaluare.

Dar toate aceste idei mai mult sau mai putin ciudate ne arata cu claritate un lucru: ceea ce a existat pana in acest moment si ce exista acum nu e de incredere. De zece ani cer Comisiei Europene transparenta privind discutiile purtate, de zece ani Comisia refuza sa ne spuna cu cine s-a intalnit a discutat pentru elaborarea rapoartelor anuale. Zece ani mai tarziu, candidatul PPE pentru a deveni viitorul presedinte al CE spune ca e nevoie de un mecanism transparent? Si-atunci ce facem cu MCV-ul privind Romania si Bulgaria? Ce facem cu toate rapoartele elaborate pana acum si cum mai justifica UE deciziile luate pe baza acelor constatari? Evident MCV trebuie oprit pentru ca nu e nici independent, nici transparent, nici obiectiv”, a scris pe pagina personală de Facebok europarlamentarul Renate Weber.

The post Renate Weber, europarlamentar ALDE: MCV trebuie oprit pentru ca nu e nici independent, nici transparent, nici obiectiv appeared first on Partidul Alianța Liberalilor și Democraților.

CITESTE MAI MULT »

traduceri autorizate Iasi