Home - Ultima ora - Dorin Corcheș, președinte ALDE Oradea: „De ce ne acuză dl Timmermans? Că vrem să fim ca celelalte țări din UE?”

Dorin Corcheș, președinte ALDE Oradea: „De ce ne acuză dl Timmermans? Că vrem să fim ca celelalte țări din UE?”

Dorin Corcheș, președinte ALDE Oradea: „De ce ne acuză dl Timmermans? Că vrem să fim ca celelalte țări din UE?”

Scrisoarea lui Frans Timmermans în care amenință România este una de campanie electorală care are un dublu scop: să-l ajute pe dl Iohannis în campania electorală și de asemenea să îl ajute pe dl Timmermans în propria campanie.

Înțeleg că tema scrisorii este îngrijorarea legată de starea justiției din România. E puțin cam târziu pentru această îngrijorare. Ea ar fi trebuit manifestată începând cu 2009, atunci când în România s-au pus bazele distrugerii și îngenuncherii justiției libere. Au preferat atunci să nu vadă sau chiar să aprobe tacit abuzurile din justiția noastră. Nu au reacționat nici la protocoalele secrete dintre serviciile de informații-parchete-ICCJ, cum nu au reacționat nici când au aflat despre milioanele de români ale căror telefoane au fost ascultate.

Și de fapt de ce ne acuză? Că vrem să fim ca celelalte țări din UE? Că vrem să avem o justiție independentă? Pentru că vrem ca românii să aibă dreptul la un proces corect și echitabil?

Nu au reacționat nici când, în urmă cu trei ani doar, Guvernul Cioloș modifica, prin OUG, într-o totală lipsă de transparență (noaptea ca hoții) Codurile Penale. Nici dl Timmermans, nici dl Iohannis, nici vreun alt oficial european nu au fost deranjați de această acțiune. Să înțelegem că au avut girul lor?

În schimb văd că îi deranjează când modificările se fac la vedere și prin vot democratic.

Noi nu ne exprimăm îngrijorarea față de țări europene în care nu există o Curte Constituțională și în care constituționalitatea legilor e, practic, apanajul strict al guvernului și al parlamentului. Pentru că noi am înțeles că asta e frumusețea Uniunii: să ne păstrăm legile și obiceiurile.

Faptul că ei închid ochii la metodele anumitor guvernări, dar îi deschid larg la ale altora, arată clar un nivel îngrijorător de subiectivitate, ca să nu spun mai mult.

Pe tot timpul MCV nu au făcut niciodată vreo observație tehnică, una care să ne ajute cu adevărat, ci doar observații politice. Pentru că dacă s-ar fi uitat cu atenție și real interes la justiția din România ar fi trebuit să vorbească despre încălcarea grosolană a drepturilor omului, anchetele abuzive ale procurorilor, imixtiunea serviciilor secrete în justiție și multe altele.

Mi se pare la fel de subiectiv să critici România pentru periclitarea statului de drept atâta timp cât avem, de șase luni încoace, în Franța, băi de sînge pe străzi, în numele apărării statului de acțiunile propriilor cetățeni, atât timp cât un bastion al democrației precum Marea Britanie alege să întoarcă spatele UE denunțând o guvernare europeană incorectă și netransparentă, atât timp cât în tot mai multe state europene se produc proteste violente și crește sprijinul pentru extremiști.

Eu sunt convins că toate aceste acuzații, către noi sau alte state fost comuniste, ale actualilor lideri de la Bruxelles au ca principal scop mascarea eșecului în a menține ideile UE, eșuarea în a ține Uniunea întreagă și unită, eșuarea în a construi o uniune pentru toți cetățenii.

Pentru toți liderii europeni care astăzi își numără zilele cât vor mai sta pe scaunele de la Bruxelles am următorul mesaj: mă simt cetățean european, dar sunt în primul rând român și în numele poporului meu le spun că nu putem accepta acest tratament discriminatoriu.

Partidul meu e ferm decis să meargă pe mai departe, inclusiv în alegerile europene, cu aceleași principii: prosperitate pentru cetățeni, securitate socială, un mediu sănătos, inclusiv economic și, mai ales, respectarea deplină a drepturilor omului.

Dorin Corcheș,
Președinte ALDE Oradea și candidat pentru Parlamentul European

The post Dorin Corcheș, președinte ALDE Oradea: „De ce ne acuză dl Timmermans? Că vrem să fim ca celelalte țări din UE?” appeared first on Partidul Alianța Liberalilor și Democraților.

CITESTE MAI MULT »

traduceri autorizate Iasi premium wordpress themes