Home - Ultima ora - Călin Popescu-Tăriceanu, despre pactul propus de Klaus Iohannis: Este o deturnare a sensului referendumului

Călin Popescu-Tăriceanu, despre pactul propus de Klaus Iohannis: Este o deturnare a sensului referendumului

Călin Popescu-Tăriceanu, despre pactul propus de Klaus Iohannis: Este o deturnare a sensului referendumului

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri, după anunțul președintelui Iohannis privind propunerea unui pact național, că în opinia sa, acest anunț „nu face decât să deturneze sensul referendumului”. Liderul ALDE a precizat că referendumul a fost legat de teme de justiție „și nu a fost vorba de parcursul european al României și orientarea pro-europeană, pe care nu cred că a pus-o cineva în discuție”.

„La consultările pe care le-am avut la Cotroceni, președintele nu a făcut nici cea mai mică mențiune în legătură cu acest subiect. Prin urmare, acest anunț nu face decât să deturneze sensul referendumului. Referendumul a fost clar, referitor la teme legate de justiție și nu a fost în niciun fel vorba despre parcursul european al României sau orientarea pro-europeană. Nu cred că a pus cineva în discuție această orientare a țării noastre, iar România  este una din țările care are cea mai ridicată cotă de susținere pentru proiectul european, în comparație cu alte țări, unde există curente eurosceptice extrem de puternice. Este o deturnare a sensului referendumului. Ar fi fost normal să ne aducă la cunoștință intenția de a propune un astfel de pact”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.  

Liderul ALDE a precizat că „după cinci ani de zile în care președintele nu a făcut decât să semene dezbinare, nu a avut niciun proiect consistent pentru România, acum, cu acest pact, vrea să încerce o mișcare prin care, desigur, să folosească acest instrument pentru realegerea lui ca președinte. Dacă m-am uitat bine și am înțeles bine, parcă ne-ar face chiar o propunere celor din coaliție ALDE – PSD să-l susținem la alegerile prezidențiale. Cred că este un pic cam mult să-i dăm domnului Iohannis posibilitatea să fie și arbitru, și jucător, să aibă și membrii echipei, și mingea. Nu se poate, e mult prea mult. Fiecare cred că trebuie să-și vadă rolul și prerogativele pe care le are în baza Constituției”.

De asemenea, Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că, din punctul său de vedere, „sunt foarte puțini români care ar fi de acord ca România să-și cedeze o parte din suveranitatea ei către Comisia de la Veneția, pentru că a spus președintele ca toate legile să fie adoptate numai cu aprobarea Comisiei de la Veneția”.

„Cred că sunt foarte puțini români care ar fi de acord ca România să-și cedeze o parte din suveranitatea ei către Comisia de la Veneția, pentru că a spus președintele ca toate legile să fie adoptate numai cu aprobarea Comisiei de la Veneția. Comisia de la Veneția are și un rol consultativ, nu are un rol decizional. Mi se pare nepotrivit acest demes, pentru că, de fapt, nu este decât o altă șmecherie. Domnul Iohannis cred că, în loc să vină de la Sibiu și să ne arate ce înseamnă comportamentul nemțesc, adică „Ein Man, ein Wort”, „Un om, un cuvânt” vrea să ne învețe pe noi la București cum e cu șmecheriile şi e păcat!”, a spus președintele ALDE.

The post Călin Popescu-Tăriceanu, despre pactul propus de Klaus Iohannis: Este o deturnare a sensului referendumului appeared first on Partidul Alianța Liberalilor și Democraților.

CITESTE MAI MULT »

traduceri autorizate Iasi premium wordpress themes