Home - Ultima ora - Marian Cucșa, vicepreședinte ALDE: „Cam cum arată un compromis politic la nivel european?”

Marian Cucșa, vicepreședinte ALDE: „Cam cum arată un compromis politic la nivel european?”

Marian Cucșa, vicepreședinte ALDE: „Cam cum arată un compromis politic la nivel european?”

Cam cum arată un compromis politic la nivel european? Simplu, avem o înregistrare pe contul de Facebook al premierului Bulgariei. Ce principii, ce valori europene? Când vine vorba de interesul propriu orice se uită. Cei care ne dau lecții de moralitate, lecții de principialitate sunt capabili de orice negociere pentru a ajunge în funcții înalte.

Zilele acestea se decide la Bruxelles viitoarea conducere a Uniunii Europene. În tot acest context, unul din candidații pentru șefia Comisiei Europene se vede cu premierul bulgar pentru a obține susținerea acestuia. Este vorba despre întâlnirea dintre Frans Timmermans și Boiko Borisov. Toată scena a fost filmată și publicată de premierul bulgar. 

Ce vedem în filmare? Un Boiko Borisov care negociază în interesul Bulgariei susținerea lui Timmermans. Însă nu doar atât. Vedem un Timmermans care apreciază lupta dusă de Bulgaria împotriva corupției. Asta în condițiile în care Timmermans a criticat non-stop România în spațiul public, în condițiile în care Bulgaria nu a făcut demersurile României în vederea combaterii corupției. Dar ce nu face omu pentru un vot pentru șefia Comisiei Europene?

Însă altceva merită subliniat, și anume modul în care premierul Bulgariei a negociat pentru țara sa. Asta în comparație cu președintele României, Klaus Werner Iohannis, mai preocupat de campania sa electorală, de propriul său bine și al partidelor care roiesc în jurul său. Timp de cinci ani de zile Iohannis nu a făcut nimic pentru ca România să scape de MCV, pentru aderarea la Schengen. Dimpotrivă, a pus bețe în roate de fiecare dată. Acum, Borisov îi dă lecții despre cum se comportă un reprezentant al statului în negocierile cu liderii europeni. 

Cum ar fi să ajungem în situația în care Bulgaria să intre în Schengen și să scape de MCV, iar România să mai aștepte până când primesc Iohannis și ai lui undă verde de la Bruxelles? Așa cum rezultă după întâlnirea Timmermans – Borisov, orice se negociază. Inclusiv principiile, statul de drept, etc, inclusiv sprijinul politic în schimbul ridicării MCV și intrării în Schengen.

The post Marian Cucșa, vicepreședinte ALDE: „Cam cum arată un compromis politic la nivel european?” appeared first on Partidul Alianța Liberalilor și Democraților.

CITESTE MAI MULT »

traduceri autorizate Iasi premium wordpress themes