Home - Ultima ora - Calin Popescu-Tariceanu, interventie telefonica la Realitatea Plus – 05 aprilie 2020

Calin Popescu-Tariceanu, interventie telefonica la Realitatea Plus – 05 aprilie 2020

Calin Popescu-Tariceanu, interventie telefonica la Realitatea Plus – 05 aprilie 2020

Calin Popescu-Tariceanu: Nu e numai o scrisoare, e un apel. Un apel prin care si eu sunt de acord ca e nevoie sa ne coordonam eforturile la nivelul Parlamentului, impreuna si cu Guvernul pentru a veni cu un plan concret de repornire a economiei romanesti. Sunt de aceeasi parere cu dl Ciolacu ca este nevoie de a limita populismul diferitilor parlamentari sau grupuri politice ale caror initiative mai mult strica decat ajuta. Trebuie sa remarcam ca avem obligatii cu totii si opozitia si puterea. Nu avem aceleasi responsabilitati. Si in aceasta privinta trebuie sa subliniez un lucru, si anume ca astazi nu vorbim despre alegeri anticipate pentru ca a intervenit CCR, pentru ca daca era dupa actuala putere, va aduceti aminte in luna februarie, nu numai atat, eu am si sugerat la inceputul lunii martie sa amanam alegerile locale. Totul a fost luat in deradere de actualul premier, care se juca de-a prim-ministru cu dl Citu si dl presedinte Iohannis.  

Trebuie sa ne impacam, dar democratia si responsabilitatile raman mai departe. Eu nu pot sa trec cu vederea peste faptul ca avertismentele de la OMS care au fost cunoscute de prim-ministru si presedinte au fost ignorate sau au preferat ascunda informatiile acestea doar pentru a organiza alegerile. Aceste lucruri pentru mine raman ca o problema foarte serioasa. Nu ne impacam, dar avem un scop comun, si anume gasirea unei formule de a relansa economia. Parlamentul are un rol important si nu trebuie sa existe un soi de concurs intre Parlament si Guvern. Dar ignorarea cinica a oricarei propuneri venite din partea opozitiei. Va aduc aminte, spuneam de amanarea alegerilor locale, am cerut insistent izolarea la domiciliu care s-a facut dupa 10 zile, spitalele de rezerva care sa cazeze bolnavii de coronavirus si care nu sunt intr-o stare critica, spitale mari nu gen spital de campanie, corturi, de parca am merge la vara la camping. Deci, acestea sunt lucrurile pe care vreau sa le subliniez.

Masurile pe care noi vrem sa le gandim la nivelul Parlamentului trebuie sa fie masuri la care sa cooptam toate fortele politice, mediul de afaceri. Acesta e locul in care putem sa facem dezbaterea si scurtam si timpul pe care il avem la dispozitie, ca sa nu mai dea Guvernul OUG care oricum vin la Parlament pentru dezbatere.

 

Reporter: Ce este prioritar in acest moment?

Calin Popescu-Tariceanu: Sigur ca sunt in plan medical cateva lucruri absolut stringente. Si anume, cresterea volumului celor testati, numeric vorbesc, numarul de oameni care sunt testati, in asa fel incat localizarea lor si cartografierea lor sa duca la o lupta mult mai eficienta cu cei care sunt infectati. In al doilea rand, ar trebui importate, aduse din strainatate sau produse in tara, cateva milioane de masti, in asa fel incat toata populatia sa poata purta masti, sa respecte regulile de distantare sociala si sa inceapa sa mearga la lucru, pentru ca nu putem sa oprim Romania in loc din cauza coronavirus. Atentie, riscam o criza de o amploare fara precedent. Deci, milioane de masti distribuite, ca oamenii care merg la serviciu sa poata purta masti si sa isi poata desfasura activitatea in conditii de igiena corecta. Apoi, amenajarea unor spitale de urgenta de mari dimensiuni. Am sugerat, fie ca folosim Romexpo, salile de sport, COSR a oferit salile pe care le are tocmai in acest sens. In plan economic trebuie o injectie masiva in economie de bani pe care trebuie sa o faca Guvernul impreuna cu BNR si sistemul bancar pentru a reporni intreprinderile care sunt grav afectate, impreuna cu masurile de ajutorare sociala pe care le-am si adoptat la Parlament si care vor merge in curand la promulgare la presedinte. Astept cu foarte mare interes cum va trata presedintele aceasta problema, daca nu cumva intre timp, asa cum spunea si dl Ciolacu, ne vom trezi ca aceste legi pe care le-am dat in aceasta saptamana vor fi atacate la CCR de PNL pentru a le bloca.  

Articolul Calin Popescu-Tariceanu, interventie telefonica la Realitatea Plus – 05 aprilie 2020 apare prima dată în ALDE.

CITESTE MAI MULT »

traduceri autorizate Iasi premium wordpress themes