Home - Ultima ora - Intervenția la România TV a președintelui ALDE – 07 aprilie

Intervenția la România TV a președintelui ALDE – 07 aprilie

Intervenția la România TV a președintelui ALDE – 07 aprilie

„Spiritul de la Snagov a murit de multa vreme. Aici iti trebuie o cultura politica pentru a putea gandi o constructie politica de acest gen. Eu vorbesc de ani de zile de necesitatea unui proiect national care ar insemna sa ralieze nu doar partidele politice, dar toate institutiile fundamentale ale statului si, pana la urma, intreaga societate.

Haideti sa privim lucrurile in realitatea lor. Noi avem un guvern care se bazeaza pe 20% din Parlament si care, in mod normal, ar fi trebuit sa vina sa ceara un sprijin, pentru ca Guvernul, sigur, e autoritate legiuitoare delegata de catre Parlament, adopta OUG, dar OUG-urile vin la Parlament unde el nu are majoritate. Cum voteaza aceste OUG? Noi avem o majoritate care poate sa schimbe fundamental tot ceea ce decide guvernul, dar nu vrem acest lucru, vrem un dialog. Suntem preocupati si ingrijorati si ne-am fi dorit un dialog, pentru ca, de exemplu, in plan medical vedem cifrele oficiale: 40.000 de testari. Spuneti-mi, ce presupune in acceptiunea larga atunci cand aud aceste cifre? Ca 40.000 de mii de oameni au fost testati, nu? Cam asta s-ar intelege. Realitatea nu e asta. Pentru ca o persoana trebuie sa beneficieze de cel putin 3 testari daca prima testare a fost pozitiva. Trebuie apoi ca la sfarsitul perioadei dupa ce s-a vindecat, sa mai aiba 2 testari negative succesive. Deci, de fapt, nu sunt 40.000, ci probabil ca undeva la 15.000.

Actiunea de testare ar trebui sa se desfasoare pe o scara mult mai larga. Luand exemplul altor state, Guvernul ar trebui sa importe masiv masti de protectie si echipamente de protectie. Uitati-va la Franta si Italia. Franta importa 1 miliard de masti. De ce? Pentru ca se preconizeaza reluarea activitatilor, nu doar cele din prima linie, adica sistemul sanitar. Dar e vorba de toti ceilalti oameni care trebuie sa mearga din nou sa isi reia locurile in productie, in firmele de servicii, in institutiile publice. Acelasi lucru trebuie sa il facem si noi. Economistul Ilie Serbanescu era foarte pesimist. Sa stiti ca riscam sa facem o implozie din punct de vedere economic, daca o serie de masuri nu sunt luate rapid.

In acest sens, vad perdanta pentru noi toti o competitie intre parlament si guvern. O lipsa de informare a partidelor parlamentare care pana la urma trebuie sa dea un sprijin in Parlament, cu voturile respective. Unii poate or sa consimta sa dea acel vot, unii poate nu or sa consimta, dar daca nu stam sa discutam catusi de putin, sa nu ne mire care vor fi probabil consecintele.

De aceea azi ne-am reunit intr-o discutie destul de lunga presedintii partidelor parlamentare si am convenit sa facem o propunere impreuna catre premierul Orban pentru a inchega un dialog care ar trebui sa existe oricum. Prin constitutie, guvernul e obligat sa conlucreze cu Parlamentul. Guvernul e subordonat Parlamentului. Dar eu nu fac caz de aceasta subordonare”.  

Articolul Intervenția la România TV a președintelui ALDE – 07 aprilie apare prima dată în ALDE.

CITESTE MAI MULT »

traduceri autorizate Iasi premium wordpress themes