Home - Ultima ora - Presedintele ALDE interventie la Romania TV despre situatia de pe aeroportul din Cluj – 09.04.20

Presedintele ALDE interventie la Romania TV despre situatia de pe aeroportul din Cluj – 09.04.20

Presedintele ALDE interventie la Romania TV despre situatia de pe aeroportul din Cluj – 09.04.20

Sub ochii nostri avem situatia de la Cluj, unde din informatiile publice care au aparut, probabil 2000 de romani stau sa se imbarce in curse charter sa plece in Germania. Eu sunt revoltat de aceasta situatie si am sa va explic de ce.

Nu am nimic impotriva libertatii de circulatie a cetatenilor! Si eu m-am bucurat ca prim-ministru care am dus Romania in Uniunea Europeana ca romanii sa beneficieze de libertatea de circulatie. Numai ca Romania astazi este sub imperiul starii de urgenta, oamenii sunt obligati sa stea acasa sa nu mearga la lucru, toti romanii respecta, in cea mai mare parte cu mici exceptii, aceasta regula, aceasta obligatie legala si vedem ca in acelasi timp in care eu ca simplu cetatean as vrea sa plec azi in Germania sau in Franta sau in alta tara, in Italia, in Olanda, nu as putea sa o fac, pentru ca zborurile sunt suspendate, vad ca pentru cei care pleaca in strainatate sa munceasca aceste reguli nu mai sunt aplicabile.

Deci, Romania ce este? Este tara buna sa ii primeasca pe romanii care sunt in dificultate in strainatate si sa ii gazduiasca si sa ii hraneasca si sa ii ingrijeasca si, dupa aceea, cand celelalte tari au nevoie de mana noastra de lucru ieftina, pentru ca pana la urma trag concluzia ca noi nu suntem buni in lumea de azi decat ca furnizori de mana de lucru ieftina, oamenii sunt luati, legea nu se mai respecta, se fac derogari, se fac intelegeri la nivel inalt si acesti oameni pleaca.

In fine, l-am vazut pe primul ministru putin deranjat de faptul ca nu se pastreaza distanta de protectie intre cetatenii care erau la aeroport. Sigur ca si asta e o problema, dar nu asta e marea problema. In timp ce Romania, practic, a inchis portile, economia s-a inchis, oamenii nu se mai pot duce la serviciu, vedem ca pentru altii aceste prevederi legale nu se aplica. Si pentru mine acest lucru e foarte grav. Pentru ca, conducatorii acestei tari accepta ca Romania sa fie tratata in acest fel: ca o tara de mana a doua, ca o tara care e furnizoare de mana de lucru ieftina pentru altii. Noi trebuie sa ramanem in continuare cu mana intinsa, sa cerem fonduri europene, sa nu ne putem dezvolta, sa ramanem in continuare in saracie si dependenta.

Si sigur ca sunt extrem de revoltat fata de aceasta situatie si cer autoritatilor sa puna punct acestei situatii intolerabile! In Romania este lipsa de forta de munca! Sigur, nu in acest moment in care unele intreprinderi si-au incetat activitatea fortate de intaurarea tarii de urgenta. Dar stiti foarte bine ca acum 2 luni de zile, in Romania era penurie de forta de munca. Si noi continuam sa exportam forta de munca ieftina pentru altii ca acolo sa se faca valoare adaugata, sa se castige, sa mearga economia bine. Si noi ce facem? Cum ramanem? Ramanem in continuare o tara care e dependenta in mare masura de fonduri europene, este dependenta de bunavointa altora.

Vad ca ministrul de finante si primul ministru nu stiu cum sa procedeze, cum sa finanteze bugetul, ca nu au unde sa se imprumute. Fiecare in momentul de fata vad ca isi vede de interesul national. Noi nu avem un interes national? Romania nu are interesul ei ca tara? Nu are voie sa aiba acest interes?

Aceeasi lege functioneaza si pentru mine si pentru ceilalti care suntem obligati sa stam acasa. Nu este o lege diferita pentru cei care vor sa mearga sa munceasca in strainatate. Eu nu sunt impotriva ideii de a merge sa lucreze in strainatate, sa fiu bine inteles! Dar noi nu suntem in situatia in care sa facem astfel de diferentieri care, bineinteles, sunt in defavoarea noastra si in favoarea altora.

Articolul Presedintele ALDE interventie la Romania TV despre situatia de pe aeroportul din Cluj – 09.04.20 apare prima dată în ALDE.

CITESTE MAI MULT »

traduceri autorizate Iasi premium wordpress themes