Home - Ultima ora - Presedintele ALDE, interventie la Antena 3 dupa anuntul presedintelui Iohannis privind starea de alerta – 04 mai 2020

Presedintele ALDE, interventie la Antena 3 dupa anuntul presedintelui Iohannis privind starea de alerta – 04 mai 2020

Presedintele ALDE, interventie la Antena 3 dupa anuntul presedintelui Iohannis privind starea de alerta – 04 mai 2020

Despre anuntul privind inlocuirea starii de urgenta cu stare de alerta :

Trei lucruri doresc sa va spun. Primul. Presedintele a inteles foarte clar mesajele care s-au dat in public, potrivit carora Parlamentul, dupa ce cu mare dificultate a acceptat masura de instituire a prelungirii starii de urgenta pe 15 aprilie, nu va mai face acest lucru pe 15 mai. Si, evident, era riscul foarte mare sa se loveasca de un refuz al Parlamentului pentru prelungirea starii de urgenta.
Punctul doi, in ordinea importantei. E foarte bine ca presedintele vine si spune ca pe 15 mai sau pe 14 mai e ultima zi de stare de urgenta. Insa, acest lucru ar fi trebuit corelat cu o testare masiva a populatiei, pentru ca noi, la o luna si jumatate de la instituirea starii de urgenta, nu am primit nicio cifra oficial in legatura cu numarul de persoane testate. Dupa cum vedeti, s-a ajuns la 190.000 de teste, asta era ultima cifra pe care am vazut-o publicata oficial, dar teste nu echivaleaza cu numar de persoane testate. Asa incat, solicit acest lucru in mod imperios. De ce? Pentru ca este nevoie de o cartografiere a epidemiei, a focarelor, fara de care orice masura care e luata in continuare induce o doza de risc.
Acum, al treilea lucru, autoritatile spun trecem la un grad mai scazut de masuri, de gravitate a masurilor si mergem pe starea de alerta. Foarte bine! Numai ca l-am auzit pe dl Vela ce spunea. Se doreste ca gestionarea starii de alerta iarasi sa fie facuta la nivel central. Ei bine, sa stiti ca avem 40 de judete in care situatia este total diferita de la unu la altul. Nu se impune introducerea starii de alerta uniform pe teritoriul Romaniei. Autoritatilor locale trebuie sa li se dea competente in gestionarea starii de alerta. Sigur, trebuie sa coopereze cu autoritatile la nivel central, dar hai sa le dam competente, pentru ca sunt primari de mari municipii care au aceeasi preocupare si aceeasi grija fata de cetatenii lor cum au si, hai sa spunem, cum ar trebui sa aiba si autoritatile centrale. Aceasta centralizare excesiva a deciziei este extrem de paguboasa. Nu cred ca stie ministrul de interne ce masuri trebuie sa ia in judetul x si y, si mult mai bine stie acolo ce sa faca prefectul, presedintele de Consiliu Judetean, primarul de localitate samd.

Despre discutiile pentru invitarea presedintele Iohannis in fata Parlamentului:
Am discutat chiar astazi, dar stati putin. Haideti sa revenim la proiectul Codului Administrativ. Eu am impresia ca presedintele nu stie legislatia in vigoare. Va aduc la cunostinta, si publicului, ca in momentul de fata, legislatia in vigoare prevede, pentru localitatile in care o anumita minoritate depaseste 10 % din populatie sa poata sa foloseaca limba materna in institutiile publice, de exemplu, in justitie, sau la primarie. Deci nu e vorba ca limba minoritatii sa fie declarata limba oficiala, ci minoritatile, toate, fara discriminare, au acest drept. In momentul de fata, avand in vedere ca in structura populatiei pe criterii etnice s-au produs anumite mutatii, cu alte cuvinte in anumite localitati unde populatia maghiara reprezenta peste 10% in momentul de fata nu mai reprezinta, UDMR a solicitat, si a fost o discutie in anii trecuti, cu privire la coborarea acestui prag, in asa fel incat minoritatea sa nu ramana privata de acest drept care i-a fost acordat conform legislatiei si conform bunelor practici europene. Deci, de aici porneste toata agitatia. Ca sa intelegem bine, vorbim despre un drept care functioneaza in momentul de fata in Romania si nimic altceva. Nu vinde nimeni nimic, nu rastoarna ordinea constitutionala, toti parlamentarii am jurat pe Constitutie, la fel ca presedinele, sa respectam ordinea constitutionala , suveranitatea , independenta si integritatea teritoriala, mai ramane ca presedintele sa vina cu ceva dovezi.

Iar acum, sigur, nu punem pe acelasi plan invitarea lui Aurescu si invitarea lui Iohannis. Invitarea lui Aurescu se va face la nivelul comisiilor de politica externa, asa am discutat azi cu presedintele PSD, dl Ciolacu, si cu presedintele Pro Romania, dl Ponta, pe cand pe presedinte, dupa ce facem audierile directorilor serviciilor de informatii, ministrului de externe, ministrului apararii, o sa-l chemam si pe presedinte in Parlament, sigur ca-i dam posibillitatea sa vina cu explicatii si dovezi in sprijinul afirmatiilor sale , pentru ca eu nu imi imaginez ca dl presedinte cand iese o data pe saptamana la televizor o face in cadrul emisiunii ”Copiii spun lucruri traznite” , cum a facut-o astazi sau saptamana trecuta pe 29 aprilie.

Articolul Presedintele ALDE, interventie la Antena 3 dupa anuntul presedintelui Iohannis privind starea de alerta – 04 mai 2020 apare prima dată în ALDE.

CITESTE MAI MULT »

traduceri autorizate Iasi premium wordpress themes