Home - Ultima ora - Interventia purtatorului de cuvant ALDE, Varujan Vosganian, in cadrul dezbaterii motiunii simple impotriva ministrului de Finante, Florin Citu – 11.05.20

Interventia purtatorului de cuvant ALDE, Varujan Vosganian, in cadrul dezbaterii motiunii simple impotriva ministrului de Finante, Florin Citu – 11.05.20

Interventia purtatorului de cuvant ALDE, Varujan Vosganian, in cadrul dezbaterii motiunii simple impotriva ministrului de Finante, Florin Citu – 11.05.20

„Am sentimentul ca masurile care se iau sunt, cel mai adesea, reactive. Ele incearca sa compenseze efectele negative ale pandemiei. S-a vorbit despre acest IMM Invest care ar fi o iesire din transee. Insa, ceea ce stiu eu este ca bancile inca nu au pregatite normele, de aceea nu am auzit de vreo firma care sa beneficieze de acest program.

De asemenea, simt nevoia reafirmarii marilor proiecte de infrastructura. In tarile celelalte exista cifre care se dau zeci de miliarde de euro care se vor aloca prin ajutoare de stat sau alte mijloace nerambursabile. Deja pot sa va spun ca cel putin 7 – 8 miliarde de euro ii vom pierde din fonduri europene daca nu ii realocam pentru dezvoltare economica.

Dle Citu, nu am vazut la Guvern niciun fel de masura de aceasta activa care sa contrabalanseze efectele negative pe PIB. Ati spus ca lucrurile sunt ok. Ati spus si Ludovic Orban la fel. Pai cum sunt ok daca dvs anuntati ca o sa pierdem la PIB 60 miliarde de lei? 60 de miliarde de lei inseamna 5,4% din PIB. Deci noi deja suntem pe minus, aproape minus 2 din plecare. Si inca nu stim ce o sa se intample mai incolo.

Vorbiti de deficit in termeni evazivi. Eu am o cifra care nu stiu daca e reala, ca deficitul a ajuns la 27 de miliarde de lei si ca in procente de PIB suntem la 2,5%. Ceea ce este foarte mult si ceea ce face sa credem ca prognozele sumbre ar putea sa se adevereasca. Pentru ca, dle Citu, intre noi fosti si actuali ministri de finante, stim ca aprilie, de obicei, e o luna buna. Aprilie e o luna in care vin si impozite trimestriale. Deci daca in aprilie noi am cazut deficitul cu aproape 10 miliarde de lei, ce o sa se intample in mai? Probabil ca o sa fie si mai rau. De aceea va rog sa ne explicati si noua ce e aia ok? Daca nu era ok cum era?

In legatura cu datoria publica. Am facut observatia asta si dlui Tataru: Nu va mai laudati! Laudarosenia asta gaunoasa nu face bine deloc. Dl Tataru se lauda ca ce bine sta Romania fata de Spania, cand, de fapt, toate tarile foste comuniste sunt la fel si Romania sta cel mai prost intre tarile foste comuniste!

Dle Citu de ce nu spuneti ca Banca Centra Europeana a avut o anumita politica si in baza acestei politici toate tarile din UE s-au imprumutat cu dobanzi negative? Ca sa nu dam oamenilor iluzia unui extaz launtric. Spuneti adevarul! Nu are niciun rost sa ne laudam pentru ca cifrele sunt neinduratoare!

De aceea, dle Citu, mi-ar face placere sa discutam pe cifre, pe acest deficit. Mi-ar fi facut placere ca macar o singura data sa ne explicati care e structura acestei datorii. Cat anume rostogoleste datoria dinainte? Cat anume acopera deficitele? Cat anume intra in buffer? Ca sa putem discuta ca intre specialisti.

Concluzia mea, pe care v-am spus-o, e urmatoarea: va dau cartonasul galben pentru rezultatele acestea economice, pentru ca e prematur ca dupa 4 luni sa tragi concluzii, dar va dau cartonas rosu, neindoielnic, pentru comportamentul dvs incalificabil in fata Parlamentului!”

Articolul Interventia purtatorului de cuvant ALDE, Varujan Vosganian, in cadrul dezbaterii motiunii simple impotriva ministrului de Finante, Florin Citu – 11.05.20 apare prima dată în ALDE.

CITESTE MAI MULT »

traduceri autorizate Iasi premium wordpress themes