Home - Ultima ora - Interventia presedintelui ALDE de la Romania TV – 15 mai 2020

Interventia presedintelui ALDE de la Romania TV – 15 mai 2020

Interventia presedintelui ALDE de la Romania TV – 15 mai 2020

„Daca va uitati la rezultatele cresterii economice, pe primul trimestru situatia arata inca o crestere. Dar de ce? Pentru ca, dupa cum stim, criza de coronavirus nu a afectat economia decat de la mijlocul lunii martie. Deci, in acest context, haideti sa vedem ce se va intampla in continuare. Prognozele de prabusire a economiei facute de Comisia Europeana, FMI samd sunt absolut alarmante. Daca vreti, putem sa dam si niste exemple. Numarul de persoane ramase fara contracte de munca – 1 milion de persoane care au trecut pe somaj, zeci – mii de intreprinderi care si-au incetat activitatea. Si la toate astea care a fost raspunsul Guvernului Romaniei? A plasat Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste marimea amenzilor si pe ultimul loc in ceea ce priveste sprijinul pentru economie. Romania are cea mai mica implicare, cea mai mica contributie de la buget pentru sprijinirea economiei dintre toate tarile europene.

 

Singurul program cu care s-a laudat Guvernul, IMM Invest, asupra caruia am atras atentia ca este extrem de birocratic si ca nu va putea sa dea rezultate, ne arata care sunt cifrele in momentul de fata. Si probabil ati auzit care sunt cifrele legate de programul IMM Invest: 96 de mii de firme care si-au depus dosarele pentru a obtine finantare si doar 12 firme care au primit de la banci finantari pentru activitatile pe care le desfasoara. 12 din 100.000! Asta e rezultatul celui mai important program cu care ministrul de Finante a venit, cu care s-a si laudat in Parlament saptamana aceasta. Ce sa va spun? Nu mi-am imaginat ca va exista o gestiune atat de proasta a crizei de coronavirus.

 

Daca ne uitam astazi, haideti sa tragem o linie si sa facem un scurt bilant: starea de urgenta a incetat, ar fi trebuit sa intre in vigoare starea de alerta, dar pentru ca Guvernul a trimis extrem de tarziu la Parlament proiectul legii, Parlamentul a facut in 2 zile o minune si a trecut prin ambele Camere proiect, dar acest proiect nu a intrat in vigoare. Am vazut ca Guvernul a dat o OUG, dar care nu reglementeaza nimic din ceea ce inseamna viata de zi cu zi a romanilor acum. Vorbeste despre ajutoare sociale, despre masuri in diverse domenii, in domeniul educatiei, dar nu sunt masurile care sa priveasca viata de zi cu zi. Stateam si ma uitam ce fac oamenii care vor sa iasa afara, sa se duca la magazin, in alte spatii publice, sa isi faca cumparaturile, pentru ca ar trebui sa poarte masti. Dar nu exista nicio reglementare in momentul de fata. Deci e un hiatus legislativ. Guvernul nu a fost in stare sa gaseasca solutia aceasta din vreme, cu toate ca presedintele anuntase cu 15 zile inainte, de la finele lunii aprilie, ca pe 15 mai va inceta starea de urgenta si se va intra in starea de alerta. Asta e gestionarea situatiei.

 

In plan medical va aduc aminte: nu s-a facut o testare masiva a populatiei, o testare in masa. Nu se dau in continuare cifrele cu numarul de teste facute pe persoane, nu numarul de teste efectuate, care desigur reprezinta un numar mult mai mare decat persoanele testate. Nu stim care vor fi zonele geografice care vor intra in stare de alerta, pentru ca nu firesc sa introducem starea de alerta uniform pe tot teritoriul tarii, avand in vedere ca situatia e diferita de la un judet la altul.

 

Aceste lucruri dau dimensiunea asupra dezastrului economic si gestiunii catastrofale pe care Guvernul Orban o face in aceasta perioada de epidemie de coronavirus”.

Articolul Interventia presedintelui ALDE de la Romania TV – 15 mai 2020 apare prima dată în ALDE.

CITESTE MAI MULT »

Lasă un răspuns

traduceri autorizate Iasi premium wordpress themes